De Nachtwacht in het Rijksmuseum, waar je 'onder begeleiding' onderdoor mag fietsen. Scootmobilisten mogen niet naar binnen.
De Nachtwacht in het Rijksmuseum, waar je ‘onder begeleiding’ onderdoor mag fietsen. Scootmobilisten mogen niet naar binnen.

Het Rijksmuseum is meer dan 12 jaar in rennovatie geweest. Dat duurde om in hun termen te spreken bijna 4380 dagen, twee keer langer dan gepland; duuhhhh door wie? Er zijn jongeren van middelbare schoolleeftijd (wat een oude term voor jonge mensen) die door de verbouwing, van 375 miljoen, dit stukje Nederlands cultuurgoedgebeuren hun hele leven niet hebben kunnen bezichtigen.
De koningin heeft recentelijk haar afscheidsdiner gevierd in de hal van de nachtwacht. Vette lucht van de reebout en haar gasten zijn schijnbaar niet slecht voor de omhangende eeuwenoude kunstwerken. Blijkbaar is het geflits van het meer dan handjevol persfotografen ook niet slecht voor de verf van de Nachtwacht en andere schilderijen die ik niet bij schildersnaam ken. Na de recente opening blijkt dat mensen in een scootmobiel, en die zie je beste vaak in het straatbeeld, niet naar binnen kunnen in dit overheidsgebouw. Sommige mensen hebben dus makkelijker toegang dan anderen. Verschil moet er zijn; of juist niet?